Autentyczna włoska kuchnia, innymi słowy co kochają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść prawdziwi Włosi?

Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.

Doskonała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.