Tajemnice kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

dania kuchni polskiej premium

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie rozmaite obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma ściśle mówiąc wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyborna i sycąca.