Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w Polsce najpopularniejszy typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi degustują równie pyszne dania takie jak canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją warto zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu można znaleźć też mniej typowe włoskie potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z różnych części Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać wina. Kolacja na włoską modę koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Kieliszek czerwonego wina to dla Włocha typowa praktyka. wysokiej jakości dania włoskie Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie bolgheri, lombardyjskie oltrepo pavese oraz monti z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film