przepisy z mozzarellą

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

sałatki z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd więc wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w rzeczy samej warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.